Loading...
 Start Page

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου

SOMATOM go.Top

Στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού η Γενική Κλινική Ολύμπιον στην Πάτρα, εγκατέστησε τον νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο SOMATOM go.Top 128 τομών, της εταιρείας SIEMENS.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του νέου αξονικού τομογράφου είναι:

  • η λήψη μικρότερης δόσης ακτινοβολίας
  • η μείωση της διάρκειας της εξέτασης
  • η βελτίωση της εμπειρίας του εξεταζόμενου
  • η δυνατότητα διενέργειας υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας εξετάσεων, σε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές Αξονικής Τομογραφίας, περιλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εξετάσεων (advanced imaging).

 

Διαθέτει εξειδικευμένο πρόγραμμα μείωσης δόσης το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι εξετάσεις με πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας (μέχρι και 80% λιγότερο) έναντι παλαιότερης γενιάς τομογράφων.

Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν σε μικρό χρόνο και με εξαιρετική ποιότητα, χρονοβόρες και υψηλών απεικονιστικών απαιτήσεων εξετάσεις όπως για παράδειγμα η Αξονική Στεφανιογραφία.

 

Η μειωμένη διάρκεια της εξέτασης και η βελτίωση της εμπειρίας του εξεταζόμενου επιτυγχάνεται με τη χρήση tablet για τη διενέργεια της εξέτασης από τον τεχνολόγο, που του επιτρέπει να παραμένει δίπλα στον εξεταζόμενο στο μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης, προσδίδοντας μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Επιπλέον, η τεχνολογία remote control για την τοποθέτηση του ασθενή και η χρήση της ενσωματωμένης κάμερας για την παρακολούθηση της θέσης του ασθενή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενισχύουν την άνεση του εξεταζόμενου.

Η νέα αυτή επένδυση σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη διάγνωση παθήσεων της καρδιάς, του πνεύμονα, των αγγείων, του εγκεφάλου, του ήπατος, του γαστρεντερικού συστήματος, του ουροποιητικού συστήματος και του μυοσκελετικού και αποτελεί έκφραση της δέσμευσης μας για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Αξονική στεφανιογραφία

Νέα ώθηση στην αξονική στεφανιογραφία δίνει η χρήση του του νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top, της εταιρείας SIEMENS που διαθέτει η κλινική μας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή εξέταση, με χαμηλή δόση ακτινοβόλησης, που δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Η χρονική της διάρκεια είναι περίπου 10 λεπτά και οι τομές λαμβάνονται με το κράτημα μιας αναπνοής, σε 6-8 δευτερόλεπτα. Πραγματοποιείται μόνο μία ενδοφλέβια ένεση φαρμάκου για την σκιαγράφηση των στεφανιαίων αγγείων και αμέσως μετά ο εξεταζόμενος μπορεί να συνεχίσει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Μέσω του συγκεκριμένου τομογράφου, η αξονική στεφανιογραφία γίνεται εξέταση ρουτίνας με σημαντικά οφέλη για τουλάχιστον τρεις ομάδες πληθυσμού. Για τους ασθενείς με άτυπα στηθαγχικά ενοχλήματα, τα άτομα με υψηλούς προδιαθεσιακούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο και τους ασθενείς με by-pass, οι οποίοι με τη μέθοδο αυτή απαλλάσσονται από τη μέχρι τώρα διαδικασία του διαδοχικού καθετηριασμού για τον έλεγχο των μοσχευμάτων τους. Επιπρόσθετα, η μεγάλη ταχύτητα του μηχανήματος έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χρόνου της εξέτασης προς όφελος όλων των εξεταζόμενων.

SOMATOM DEFINITION

Η κλινική διαθέτει σύγχρονο σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας 64 τομών και δύο (2) λυχνιών (dual-source multi-detector CT) της εταιρείας Siemens Healthcare (SOMATOM DEFINITION). Η χρήση των δύο λυχνιών δίνει τη δυνατότητα υψηλής χρονικής διακριτικής ικανότητας (temporal resolution 83 ms) καθώς και υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας (spatial resolution 0.6 mm).

Οι δύο λυχνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα: (α) με διαφορετική τιμή υψηλής τάσης (kV), συνήθως 80kV/140kV (dual energy CT), δηλαδή με διαφορετική ενέργεια και διαφορετικό φάσμα απορρόφησης συστατικών των ιστών και των οργάνων των εξεταζόμενων (φασματική απεικόνιση) για το χαρακτηρισμό εξειδικευμένων παθήσεων και αλλοιώσεων των οργάνων του σώματος (π.χ. χαρακτηρισμός πέτρας στα νεφρά), (β) με την ίδια τιμή υψηλής τάσης (kV), συνήθως 120kV (dual source CT), οπότε με ίδια ενέργεια και φάσμα απορρόφησης των συστατικών των ιστών και των οργάνων των εξεταζόμενων για την ανίχνευση της ανατομίας και των παθήσεων των στεφανιαίων αρτηριών (αξονική στεφανιογραφία).

Επιπρόσθετα, το σύστημα διαθέτει τρία (3) διαφορετικά φίλτρα για τη στάθμιση του σχήματος της δέσμης της ακτινοβολίας (κεφαλής, σώματος και καρδιάς), προσαρμοζόμενη μείωση θορύβου και στις τρεις (3) διαστάσεις, καθώς και αυτόματο σύστημα μείωσης της δόσης στον εξεταζόμενο με κατάλληλη τροποποίηση (αυξομείωση) του ρεύματος (mA) κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης (Care Dose ®).

Τέλος, η μεγάλη ταχύτητα του μηχανήματος (mm per tube rotation) έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χρόνου της εξέτασης προς όφελος του εξεταζόμενου. Οι εξετάσεις του θώρακα και της κοιλίας ολοκληρώνονται σε 6 και 20 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, ενώ στις αγγειογραφίες καθώς και στις εξετάσεις του μυοσκελετικού συστήματος το μηχάνημα είναι εφοδιασμένο με τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα που παρέχουν εικόνες υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, καθώς και δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D Imaging).

 

"το άλλο πρόσωπο της υγείας"

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα, ΤΚ 26443

 

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2611 100 600
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: 2610 464 000

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2610 464 000
& 2611 100 600
E-MAIL: info@olympion-sa.gr

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

© Copyright 2020 - 2023 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.