Loading...
 Start Page

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Το εργαστήριο Αιμοδυναμικών Επεμβάσεων είναι μια από τις πιο προηγμένες εφαρμογές της Ιατρικής. Εδώ γίνεται η σωστή διάγνωση κάθε καρδιαγγειακής πάθησης και παίρνονται αποφάσεις για το είδος αγωγής (συντηρητικής ή χειρουργικής) που πρόκειται να εφαρμοσθεί.

Η Αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών αποκαλούμενη και μερικές φορές μπαλονάκι, ή PCI, είναι μια θεραπευτική πράξη που εκτελείται από εξειδικευμένους επεμβατικούς καρδιολόγους προκειμένου να ανοιχτεί η αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία και να αποκατασταθεί η ροή αίματος στο μυοκάρδιο. Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διεργασία στη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (by-pass). Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών εκτελείται σε μη επείγουσα βάση για τη θεραπεία των χρονίων στεφανιαίων στενώσεων και σε επείγουσα βάση για τη θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, για το οποίο αποτελεί την πιο αποτελεσματική  θεραπεία  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα των ασθενών, σε σχέση με την απλή φαρμακευτική αγωγή.
Μερικοί άνθρωποι,  ενώ πάσχουν από καρδιά, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν παραπλανητικές ενοχλήσεις (π.χ., πόνους στον ώμο ή την  κοιλιά). Αυτο ισχύει κυρίως για τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους. Έτσι, είτε δεν πάνε καθόλου στο γιατρό ή όταν πηγαίνουν  και αναφέρουν τα συμπτώματά τους, το μυαλό του γιατρού δεν πηγαίνει σε πρόβλημα καρδιακής αιτιολογίας.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως οι μη επεμβατικές εξετάσεις της καρδιάς  δεν έχουν το αλάθητο. Τους ξεφεύγουν αρκετά και σημαντικά στοιχεία, που δεν σχετίζονται μόνο με την ατέλεια των διαγνωστικών μηχανημάτων, αλλά και με το πρόβλημα του εξεταζομένου.

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Όμως η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική είναι η μόνη διαγνωστική μέθοδος με 100% ακρίβεια για τη διάγνωση αλλά και με ταυτόχρονη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου.

Τρόπος διενέργειας αγγειοπλαστικής με τοποθέτηση stent:

Ο γιατρός εισάγει ένα καθετήρα (ονομάζεται οδηγός καθετήρας αγγειοπλαστικής) διαμέτρου 2-3 χιλιοστών σε μια μεγάλη περιφερική αρτηρία, τον οποίο οδηγεί στο στόμιο της στενωμένης αρτηρίας της καρδιάς. Ο καθετήρας οδηγείται από την μηριαία αρτηρία με τον ίδιο τρόπο που οδηγούνται οι καθετήρες της στεφανιογραφίας.

Στη συνέχεια, μέσα από το καθετήρα εισάγει ένα μακρύ και πολύ λεπτό σύρμα (ονομάζεται οδηγό σύρμα αγγειοπλαστικής) το οποίο φθάνει και περνά μέσα από τη στένωση της αρτηρίας. Πάνω σε αυτό το σύρμα «κυλά» ένας καθετήρας που στην άκρη του φέρει ένα μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στη στένωση. Κατόπιν ο γιατρός φουσκώνει το μπαλόνι το οποίο συμπιέζει την αθηρωματική πλάκα και διαστέλλει τη στενωμένη αρτηρία. Εν συνεχεία αφαιρείται ο καθετήρας-μπαλόνι.

Εάν ο γιατρός αποφασίσει να τοποθετήσει stent , τότε πάνω από το οδηγό σύρμα «κυλά», ένας άλλος καθετήρας ο οποίος φέρνει στην άκρη του μπαλόνι που έξω από αυτό τοποθετείται το ενδοαυλικό πλέγμα

(stent). Με το φούσκωμα του μπαλονιού διαστέλλεται και το stent και σταθεροποιείται στα τοιχώματα του αγγείου.
Κατόπιν το μπαλόνι ξεφουσκώνει και αφαιρείται ενώ το stent παραμένει μέσα στη στένωση,  κρατώντας την αρτηρία ανοικτή εξαφανίζοντας τη στένωση ενώ παράλληλα αποφεύγεται η επαναστένωση του αγγείου.

Stents με απελευθέρωση φαρμάκου

Εάν η καρδιολογία χρησιμοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου ως “εθνική οδό” για να εφαρμόσει μια θεραπεία με διάφορες συσκευές, θα μπορούσε επίσης να το χρησιμοποιήσει για τη χορήγηση τοπικά κάποιου φαρμάκου. Έτσι χρησιμοποιούνται stent που εκλύουν τοπικά διάφορα φάρμακα που ήταν γνωστό ότι διακόπτουν τις βιολογικές διαδικασίες που προκαλούν τη επαναστένωση. Τα stents «ντύθηκαν» με αυτά τα φάρμακα, που προσαρμόστηκαν σε ένα λεπτό πολυμερές στρώμα στην εξωτερική πλευρά του stent και χαρακτηρίζονται από τρία στοιχεία.

  1. Ο τύπος του stent που φέρνει το φάρμακο
  2. Ο τρόπος απελευθέρωσης του φαρμάκου
  3. Το είδος του φαρμάκου που απελευθερώνεται και το πώς ενεργεί στο αρτηριακό τοίχωμα για να αποτρέψει την επαναστένωση

Η επιλογή του μεγέθους του stent, του είδους και της διάτασης του γίνεται κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας, στο εργαστήριο καθετηριασμών.

Στο Νοσοκομείο «Ολύμπιον» διαθέτουμε τα τελευταίας τεχνολογίας stents από τις κορυφαίες εταιρείες Ευρώπης και Αμερικής, αποκλειστικά για την Πάτρα.

Με μηχανήματα τελευταίας γενιάς σε ένα άνετο και σύγχρονο χώρο.
Διενεργείται όλο το φάσμα των επεμβάσεων αγγειοπλαστικής και υπάρχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και με ιδιωτικές ασφάλειες.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και προλάβετε το έμφραγμα

Το εργαστήριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Καρδιολογικής Κλινικής.

"το άλλο πρόσωπο της υγείας"

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα, ΤΚ 26443

 

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2611 100 600
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: 2610 464 000

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2610 464 000
& 2611 100 600
E-MAIL: info@olympion-sa.gr

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

πιστοποιηση eqa 9001:2015

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΕΟΠΥΥ λογότυπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

εικονίδιο facebookεικονίδιο youtube
Copyright © 2020 - 2024 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.