Loading...
 Start Page
Έμφραγμα της καρδιάς
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 13 Σεπ 2018

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Οι μισοί σχεδόν από τους ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα της καρδιάς πεθαίνουν προτού φτάσουν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς που το ξεπερνούν και καταφέρνουν να αναρρώσουν υφίστανται μόνιμη βλάβη στην καρδιά κατά τις πρώτες ώρες. Το έμφραγμα συνήθως προκαλεί πόνο στο στήθος για περισσότερο από 15 λεπτά. Ωστόσο, ένα έμφραγμα μπορεί να είναι «βουβό» και να παρουσιάζει καθόλου ή ελάχιστα συμπτώματα, κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς ή σε ηλικιωμένους. Περίπου τα μισά θύματα παρουσιάζουν προειδοποιητικά συμπτώματα ώρες, μέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα. Το πρώτο σημάδι ενός εμφράγματος μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος, που προκαλείται από την προσπάθεια και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Η Ευρωπαική Καρδιολογική εταιρεία αναφέρει τα παρακάτω ως προειδοποιητικά σημάδια εμφράγματος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα μαζί και ότι συχνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

  • Δυσάρεστη πίεση, φούσκωμα ή πιεστικός πόνος στο κέντρο του στήθους που διαρκεί πάνω από μερικά λεπτά.
  • Πόνος που απλώνεται στους ώμους, τον αυχένα ή τα χέρια (αριστερό).
  • Ζαλάδα, λιποθυμία,  εφίδρωση, ναυτία  έμετος ή λαχάνιασμα.

Έχω καιρό στηθάγχη. Τι πρέπει να κάνω, εάν ο πόνος στο στήθος δεν υποχωρεί;

Πόνος στο στήθος που δεν υποχωρεί ύστερα από 15 λεπτά και δεν ανακουφίζεται από τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας μπορεί να υποδηλώνει κάποιο έμφραγμα του μυοκαρδίου και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο από επεμβατικό καρδιολόγο.

 Γιατί είναι κρίσιμη η πρώτη ώρα

Το έμφραγμα είναι ένας τραυματισμός του καρδιακού μυός που οφείλεται σε απώλεια παροχής αίματος. Το έμφραγμα συμβαίνει όταν φράζουν οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.

Ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια στενωμένη αρτηρία λόγω συσσώρευσης της χοληστερίνης και άλλων λιπωδών ουσιών είναι συνήθως η αιτία που φράζουν οι αρτηρίες. Χωρίς οξυγόνο, τα κύτταρα καταστρέφονται, προκαλώντας πόνο ή πίεση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λειτουργία της καρδιάς.  Κάθε λεπτό που περνά, όλο και περισσότερα κύτταρα στερούνται οξυγόνο, με αποτέλεσμα να υφίστανται βλάβη ή να πεθαίνουν.

Στα πρώτα λεπτά, ένα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αρρυθμία (κοιλιακή μαρμαρυγή). Αυτός ο άτακτος καρδιακός ρυθμός παράγει έναν αναποτελεσματικό καρδιακό παλμό, μειώνοντας σημαντικά τη ροή του αίματος προς πολλά ζωτικά όργανα. Αν δε χορηγηθεί άμεση θεραπεία, η κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο.

Στη διάρκεια ενός εμφράγματος, πολλά άτομα χάνουν πολύτιμα λεπτά είτε γιατί δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, είτε γιατί τα αγνοούν.

 Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο

Ο καλύτερος τρόπος για να παρεμποδιστεί η σταδιακή βλάβη είναι η επείγουσα αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών (διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας με μπαλονάκι) μετα την αναρρόφηση του θρόμβου.

Στο Νοσοκομείο «Ολύμπιον» διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα υλικά (καθετήρες αναρρόφησης , stents) για την αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων με αγγειοπλαστική. Στο Νοσοκομείο «Ολύμπιον» έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχή αγγειοπλαστική αρκετούς ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού μας τμήματος.

  •  Επιλέξτε τον ταχύτερο τρόπο μεταφοράς. Όταν τηλεφωνήσετε στο 166, θα σας ενημερώσουν για την κοντινότερη μονάδα άμεσης βοήθειας. Ωστόσο, αν ζείτε σε μεγάλη πόλη, καλό είναι να μεταφέρετε εσείς το θύμα στο νοσοκομείο, γιατί το πιθανότερο είναι να φτάσετε πιο γρήγορα. Αν νιώθετε ότι έχετε έμφραγμα, ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει. Ποτέ μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε μόνοι σας.
  • Πηγαίνετε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε εκ των προτέρων το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο το οποίο απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση οξέων εμφραγμάτων.
  • Μασήστε μια ασπιρίνη. Η κοινή ασπιρίνη εμποδίζει τη θρόμβωση του αίματος και διατηρεί τη ροή του αίματος μέσα από μια στενωμένη  αρτηρία.  Όταν  λαμβάνεται   ύστερα   από   ένα έμφραγμα η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου   κατά   25%.   Πάρτε μια κανονική ασπιρίνη και μασήστε τη για να απορροφηθεί πιο γρήγορα.

"το άλλο πρόσωπο της υγείας"

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα, ΤΚ 26443

 

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2611 100 600
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: 2610 464 000

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2610 464 000
& 2611 100 600
E-MAIL: info@olympion-sa.gr

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

πιστοποιηση eqa 9001:2015

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΕΟΠΥΥ λογότυπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

εικονίδιο facebookεικονίδιο youtube
© Copyright 2020 - 2024 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.