Loading...
 Start Page
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης - 17 Μαΐου 2024
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 17 Μάι 2024

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μια πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, η αρτηριακή υπέρταση γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανά θανατηφόρων επιπλοκών.

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αρτηριακής υπέρτασης.

Στις 17 Μαΐου 2024, μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτόν τον παγκόσμιο εορτασμό ευαισθητοποίησης για την υπέρταση, με θέμα "Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση με ακρίβεια, ελέγξτε την, ζήστε περισσότερο", προωθώντας την αυξημένη ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ακρίβεια στη μέτρηση της. Για να επιτευχθεί αυτό, τα μέλη και οι συνεργάτες της Παγκόσμιας Ένωσης κατά της Υπέρτασης, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, μέσω προληπτικών ελέγχων με εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση, προσκλήσεων για δράσεις, κοινοτικών εκδηλώσεων, ανακοινώσεων των μέσων ενημέρωσης και εκστρατειών ευαισθητοποίησης παγκοσμίως.

Αυτές οι προβολές και η εκπαίδευση σχετικά με την τροποποίηση του καθημερινού τρόπου ζωής και τη μείωση του διατροφικού αλατιού, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική νόσο στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άτομα του ενήλικου πληθυσμού, παγκοσμίως, πάσχει από αρτηριακή υπέρταση. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για τουλάχιστον τα μισά επεισόδια αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη αλλά και η ορθή θεραπεία της υπέρτασης. Η διάγνωση της υπέρτασης χρειάζεται επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων, συχνά μάλιστα και εκτός Ιατρείου.

Η σωστή διατροφή, με αποφυγή υπερβολικού άλατος στο φαγητό, τα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ γρήγορο βάδισμα για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) η διατήρηση κανονικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να πετύχουν μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή σπάνια 2-3 φορές την ημέρα).

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης (οπωσδήποτε κάτω από 140/90 mmHg) μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η 17η Μαΐου είναι μία καλή ευκαιρία να μετρήσετε όλοι την πίεσή σας σε συνθήκες ηρεμίας, με τη σωστή σε μέγεθος περιχειρίδα, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σας πιεσόμετρο και αν η πίεση είναι πάνω από 140/90 mmHg, σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, να προγραμματίσετε επίσκεψη στον Καρδιολόγο σας.

Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργεί Καρδιολογική Κλινική με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποστηριζόμενο από τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Υπέρηχοι καρδιάς, Μαγνητική καρδιάς, Αξονική στεφανιογραφία - Σύγχρονη μέθοδος αναίμακτης απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων που διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου) για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιολογικών νοσημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής, σε εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή για εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464000, 2611 100600.https://www.olympion-sa.gr/?section=2007&language=el_GR

https://www.olympion-sa.gr/

 

"το άλλο πρόσωπο της υγείας"

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα, ΤΚ 26443

 

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2611 100 600
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: 2610 464 000

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2610 464 000
& 2611 100 600
E-MAIL: info@olympion-sa.gr

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

πιστοποιηση eqa 9001:2015

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΕΟΠΥΥ λογότυπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

εικονίδιο facebookεικονίδιο youtube
Copyright © 2020 - 2024 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.