Λίστα αντικειμένων
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει από τον καρκίνο του προστάτη. Η νόσος αφορά εκατομμύρια άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί με την εμφάνισή της να επηρεάσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.
Ο προστάτης είναι το όργανο (αδένας), που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστατικός αδένας περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο είναι βασικό συστατικό του σπέρματος. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται εντός του αδένα και αποτελείται από καρκινικά κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται και με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες και δεύτερος σε θνησιμότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, παρότι έχουμε σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους οι οποίες επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωσή του σε αρχικό στάδιο.
Σχεδόν 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του και περίπου το 17% των ανδρών του γενικού πληθυσμού έχει πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
1. η ηλικία (οι 2 στους 3 καρκίνους του προστάτη διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 65 ετών, ενώ βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία των 40-50 ετών),
2. η κληρονομικότητα (άνδρες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου προστάτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο προστάτη από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός) και
3. ο τρόπος ζωής (η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξή του).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη σε αρχικά στάδια δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος να υποπτευθεί ο γιατρός την ύπαρξή του είναι η εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) αίματος και η δακτυλική εξέταση του προστάτη. Συμπτώματα όπως, αιματουρία, αιμοσπερμία, σκελετικοί πόνοι κλπ, εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.
Η επιλογή της θεραπείας γίνεται με βάση τον βαθμό κακοήθειας του όγκου, το μέγεθός του, την παρουσία μεταστάσεων και την ηλικία, καθώς και τη γενική κλινική κατάσταση του ασθενή. Οι συνήθεις μορφές θεραπείας είναι:
1. Απλή ενεργητική παρακολούθηση
2. Χειρουργική θεραπεία.
3. Η ακτινοθεραπεία (εξωτερική ακτινοβολία), η βραχυθεραπεία (εισαγωγή ραδιενεργών εμφυτευμάτων στον προστάτη) και η κρυοθεραπεία
4. Συντηρητική θεραπεία (ορμονοθεραπεία)
Έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μαζί με τη μείωση της πρόσληψης λίπους καθώς και η συστηματική σωματική άσκηση, μπορούν να αποτρέψουν πολλές νεοπλασματικές ασθένειες, όπως και τον καρκίνο του προστάτη.
Η πρόληψη περιλαμβάνει ετήσιο έλεγχο του προστάτη, με δακτυλική εξέταση του οργάνου από Ουρολόγο και μέτρηση του PSA αίματος. Η δακτυλική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό έλεγχο όλων των ανδρών, ηλικίας 50 ετών και άνω. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη της νόσου.
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη επιβεβαιώνεται μόνο με βιοψία του προστάτη, ενώ εξετάσεις όπως η ανάλυση ούρων και σπέρματος, το υπερηχογράφημα και η πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (MRI), μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη διάγνωση της νόσου όσο και στον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια αντιμετωπίσιμη νόσος στα αρχικά της στάδια, γι' αυτό και είναι σημαντικός ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος.
Η Ουρολογική Κλινική της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, αποτελεί μια σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη μονάδα με δυνατότητα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ασθενών με παθήσεις του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος.
Ειδικότερα, στην αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη υπάρχει η δυνατότητα τόσο διαγνωστικών μεθόδων αλλά και πρωτοποριακών χειρουργικών τεχνικών, όπως η ενδοσκοπική αφαίρεση του προστάτη με Holmium LASER και η bipolar διουρηθρική εκτομή /εξάχνωση του προστάτη (TURIS). Οι τεχνικές αυτές έχουν ελάχιστες επιπλοκές και επιτρέπουν την σύντομη έξοδο του ασθενή, συνήθως την επομένη μέρα του χειρουργείου, χωρίς καθετήρα.
Παράλληλα, λειτουργεί και Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται για την άμεση και ολοκληρωμένη διαγνωστική προσπέλαση των Ουρολογικών παθήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με Ουρολόγο στα Εξωτερικά ιατρεία της ΟΛΥΜΠΙΟΝ Γενικής Κλινικής Πάτρας, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 2610 464000 & 2611 100600.